Acțiune de ecologizare BLA Shine

actiune de ecologizare

Distribuie articolul

De la curățenia spațiilor de birouri la acțiune de ecologizare

Pasiunea noastră pentru curățenie nu se limitează în sfera business-urilor. În rutina BLA Shine realizăm curățenii generale, de întreținere și post constructor pentru spații de birouri, hale industriale sau spații comerciale de luni până sâmbătă. Cu toate acestea, sfârșitul lunii mai a scos echipa din obișnuit și ne-am îndreptat spre clientul care are cea mai mare nevoie de ajutorul nostru: natura. Astfel, sâmbătă, pe data de 29 mai, 20 de colegi ne-am îmbrăcat adecvat, ne-am pus mănuși, ne-am luat saci de gunoi și, cu multă energie, am pornit să curățăm una dintre numeroasele zone verzi ale Clujului; zonă cuprinsă între Pădurea Clujenilor și cartierul Voroneț. 

Suntem o firmă de curățenie, dar jobul nostru nu se oprește în momentul în care ajungem acasă. Iubim curățenia și igiena și suntem conștienți de nevoia care încă există: curățarea spațiilor verzi. Mai mult, pandemia de COVID-19 ne-a forțat pe toți să reducem ieșirile și activitățile, chiar și în aer liber. Dorința noastră de a petrece timp în afara locuințelor a crescut cu fiecare zi de restricție. Cu toate acestea, plăcerea scade când plimbările sau picnicurile sunt întrerupte de peturi, ambalaje, cartoane, sticle, pungi, materiale de construcții și (spre surprinderea noastră) chiar și saltele, toate aruncate oriunde, dar numai la ghenele de gunoi nu.

 Motivația acțiunii de ecologizare

Acțiunea noastră de ecologizare a durat aproximativ 4 ore, în cadrul căreia am strâns aproximativ 1500 de kg. Au fost implicați 20 de adulți, dar și câțiva copii. Menționăm că niciun copil nu a fost pus la muncă fizică sau pus în pericol în vreun fel . Motivația noastră pentru prezența lor este simplă. În primul rând, copiii devin conștienți de multitudinea gunoaielor, iar impactul nu este unul pozitiv (și noi am fost șocați de unele grămezi de gunoi). În al doilea rând, copiii și-au văzut părinții strângând gunoaie, făcând un bine. Câți dintre noi, copiii fiind, nu am văzut adulți care aruncau chiștoace pe jos, lăsând resturile în pădure după un grătar sau aruncând ambalajele de mâncare pe stradă?! Iar noi, copiii, am crezut că este în regulă, căci psihologic vorbind, dorim să fim și să facem ceea ce adulții sunt și fac. Puterea exemplului este o stradă cu două sensuri: unul negativ și unul pozitiv. Noi vrem să distrugem drumul anterior și să construim unul cu sens unic: exemplul pozitiv, exemplul de tipul AȘA DA. 

Ce putem face fiecare dintre noi să protejăm natura?

Nu trebuie să petrecem o jumătate de zi strângând gunoaie, este suficient să nu facem parte din cei care le aruncă în natură. Acțiunile mici, în cazul de față, au efecte majore. De noi, de tine depinde dacă efectele sunt pozitive sau negative. 

 

Știai că? 

  • O pungă de plastic care cântărește 1 gram se descompune între 10 și 20 de ani. Efortul nostru de a pune punga în rucsac/ buzunar și de a o arunca la cel mai apropiat coș de gunoi este infim. Da, este adevărat că noile pungi de plastic sunt făcute pentru a fi descompuse la expunerea cu soarele, dar în continuare majoritatea sunt făcute din petrol rafinat, iar micro-organismele din sol nu le pot mânca, afirmă cei de la www.playtech.ro .
  • O pungă de chipsuri se descompune în 75-80 de ani.
  • Cutiile din aluminiu, precum cele de bere, se descompun în 200 de ani, deși pot ajunge și la 500 de ani. 
  • Sticla se descompune într-un interval de unu – două milioane de ani, deoarece acestea au la bază siliciul, unul dintre cele mai rezistente minerale de pe Pământ, motiv pentru care mediul nu poate câștiga lupta cu ea. 

Astfel, dacă comparăm greutatea unei pungi de plastic sau a unui pet gol cu durata descompunerii acestora, efortul nostru este unul minim raportat la gravitatea consecințelor negative. Simplul act de a pune gunoiul în rucsac și de a-l arunca la cel mai apropiat coș de gunoi sau de a-l depozita în mașină până la o ghenă de gunoi este suficient și contează. 

În cazul în care vrem să scăpăm de lucruri voluminoase din casă, dar care încă mai pot fi folosite (precum captura noastră vedetă), recomandăm donarea acestora. Iar, pentru un minim efort, există grupuri pe Facebook de donat, iar oamenii mai puțini norocoși vor veni singuri să le ridice. 

Pentru noi a fost o zi de sâmbătă productivă: am parcurs o rază de 10 – 15 ha , am petrecut timp cu colegii și familia, ne-am bucurat de un view numai cum în Cluj vezi și, la final, ne-am răsfățat cu un pahar de vin, burgeri și cheesecake.  

Vă așteptăm și pe voi la anul. Stay tuned for more. 

Și fă bine. Contează. 

 

 

Lasă un răspuns

Ești interesat de curățenie?

Serviciile noastre profesionale în Cluj-Napoca, vă oferă gamă completă în: curățenie de întreținere, curățenie după constructor, curățenia geamurilor și a fațadelor, curățarea mochetei și a tapițeriei, curățenia halelor industriale și a fabricilor…

ISO 9001:2021

ISO 14001:2021

Au încredere în noi

0751 156 333

office@blashine.ro

Facility management​

Curățare spații exterioare și spații verzi​

Spălătorie bla wash​

Departamentul de curățenie​

Pest control​

Vânzare echipamente textile​